Ai dracu’ elvetienii astia!

De vina-s elvetienii, fara doar si poate! Ei cu banca lor cu tot!

…Clar si bancile din Romania care i-au „fraierit” pe oameni acum 8-9 ani. Da, 8-9 ani oamenii care acum plang de cresterea francului elvetian au avut parte de dobanzi si rate mici, nimeni nu se plangea de cursul valutar, toate erau bune si frumoase. „Ce bun e francul asta elvetian, asa stabil si mic.” Dar bancile, acesti camatari moderni, stateau la cotitura…

Prin 2005, OTP Bank introducea in Romania creditele in franci elvetieni, o solutie de finantare ieftina care era folosita in Europa Centrala de cativa ani. Din 2006 pana in 2008 – cand nicio banca nu mai acorda -, a fost o nebunie cu aceste credite, insa putini se gandeau si la consecinte. Unii din lacomie, altii din necesitate, toti au sarit ca lupii pe aceste credite si au trait fericiti pana acum. Acum s-a stricat smecheria si CINEVA trebuie sa faca ceva. Bancile nu au ce sa faca; nici nu vor, ele castiga oricum.

„Bancile, Guvernul sa faca, dom’ne, ceva, ca eu nu mai pot sa platesc!”

Buuuun! Poate si Guvernul Romaniei sa intre printre vinovati, ca nu vrea sa dea legea care trebuie. Insa eu cred s-ar crea un precedent extrem de periculos daca Guvernul Romaniei sau BNR ar interveni si ar da o lege sau ordonanta pentru un grup de oameni, fie el si de 70000 persoane. Se cauta solutii, dar – ca sa fie clar – banii vor fi platiti TOTI chiar daca acum sau peste o luna sau doua. Cine crede ca statul le va prelua din datorii se inseala amarnic.

Una peste alta, revin si spun ca elvetienii sunt de vina si EI ar trebui sa faca ceva! Glumesc…

P.S. E o formula simpla de rezolvare: nu ai bani, nu platesti, pierzi. Asta e! Nimeni nu e clarvazator. Dar… sa te bazezi ca un curs valutar – sustinut doar de o singura banca, a Elvetiei – va ramane vesnic asa cum iti doresti, este o naivitate.

Reclame

About creator


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: